Chleb pszenny czy żytni?

Chleb to podstawowy produkt diety wielu osób. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie. A kromka chleba na kolację… mmm…pyszności. Tylko który chleb jest najlepszy? Pszenny czy żytni?

Zamknij oczy i wyobraź sobie pieczywo, świeżutki chleb, pachnące bułki… Pewnie w głowie masz nie tylko ich widok, ale także czujesz ich zapach, a cieknąca ślinka przypomina Ci, jakim rarytasem może być świeże pieczywo.

Nie ma nic lepszego niż rozpocząć dzień od kromki świeżego pieczywa prosto z piekarni. W Łodzi, w Częstochowie, w każdym mieście i miasteczku znajdziemy miejsce, gdzie można kupić zdrowe pieczywo. Stojąc przed ladą w piekarni i patrząc na piękne bochenki chleba, można zastanawiać się, który rodzaj chleba jest lepszy – pszenny czy żytni?

Zalety pszennego chleba

To najbardziej powszechny rodzaj chleba. Jasny bochenek można dostać w każdej piekarni czy sklepie spożywczym. Wypiekany jest z mąki pszennej (np. typ 500) i charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym.

Oznacza to, że powinny unikać go osoby, które mają problemy z cukrem we krwi. Natomiast dzięki temu, że jest lekkostrawny (w przeciwieństwie np. do pieczywa razowego), powinien być w diecie osób, które cierpią na różne choroby układu trawiennego.

Jasny chleb pszenny ma jeszcze jedną zaletę – wyśmienicie smakuje!

Chleb żytni

Pieczywo żytnie ma inny wygląd i inną konsystencję niż pieczywo pszenne. Można powiedzieć, że jest cięższe. To dlatego, że mąka używana do jego wypieku ma zupełnie inną teksturę. Dzięki temu chleb żytni ma więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny niż pieczywo jasne. Oznacza to, że pieczywo to jest dłużej trawione przez organizm, dłużej uwalnia energię, ale przez to nie jest tak lekkostrawne.

O chlebie żytnim dość powszechnie mówi się, że jest zdrowszy od pszennego. Czy to prawda? I tak, i nie – zależy, kto go spożywa.

Ciemny chleb żytni nie nadaje się dla osób, które mają problemy żołądkowe, gdyż duża zawartość błonnika może podrażnić przewód pokarmowy. Za to dla cukrzyków jest on w sam raz!

W sam raz jest także do miodu lipowego albo powideł śliwkowych – pyszności.

Sprawdzone miejsca

Czy to chleb pszenny, czy żytni – każdy z nich stanowi podstawowy element diety praktycznie każdego z nas. Trzeba pamiętać o ich różnym wpływie na organizm i wybrać najbardziej odpowiedni.

Wybrać także trzeba sprawdzoną piekarnię, o której wiemy, że oferuje zdrowe i świeże pieczywo każdego dnia. Jeśli w Twojej okolicy znajdziesz takie miejsce, możesz mówić o sobie, że jesteś prawdziwym szczęściarzem. Każdego dnia świeży chleb – bezcenne!

Podobne wpisy